KOKS - villa NDH

Samengestelde gezinnen - het wordt een gegeven waar ook wij als architecten een antwoord moeten op bieden. Op een hoekperceel in Koksijde wil de bouwheer een woning zetten van maar liefst vijf slaapkamers die als tweede verblijfplaats zou dienen.

Gezien de stedenbouwkundige realiteit en onze sympathieke ingesteldheid dat we bouwheren niet nodeloos op kosten willen jagen, hebben we een vrij compact gebouw ontworpen waarbij er op het gelijkvloers geslapen wordt, en op de verdieping geleefd.

De vier slaapkamers op het gelijkvloers delen twee badkamers en twee toiletten die als een liniaire buffer met de gang worden opgesteld. Aan de andere zijde van de gang, aan de westelijke zijde van de woning en grenzend aan de dubbele garage, bevindt zich een polyvalente ruimte met aanhorend terras. Deze polyvalente ruimte kan dienst doen als tv-kamer ( laten we de kinderen beneden houden uit akoestische overwegingen ) of als latere poolhouse of bar. Met een spiraaltrap kan het terras op de verdieping bereikt worden. Dit terras bevindt zich op de zuid-westelijke hoek van de woning maar wordt van het zicht ten opzichte van de straat onttrokken door een doorlopende muur. Deze muur zorgt ook voor bescherming van de fel, maar scherp invallende zuiderzon. Het terras bevindt zich in de oksel tussen de ruime zitruimte en de leefkeuken, uitgerust met koffiehoek, koelcel en berging. Op de noord-oostelijke hoek bevindt zich nog een masterbedroom met dressing, eigen toilet en badkamer.


22312 trap 1 1600x900 22312 trap 2 1600x900 22312 zijgevel zand 1600x900