BISS - aanbouw TM

Onze bouwheer bezit een statige villa met een brede middengang met aan beide zijden ruime salons. Aan de achtergevel hangt een typische langwerpige uitbouw tegen de zijperceelsgrens. Echter, wat heel ontypisch is, is dat er nog een tweede, kleiner gebouwtje op ongeveer 10 meter van de achtergevel staat. Dat levert een bijzonder interessant geschiedkundig verhaal op : deze spatie tussen de twee gebouwen was ooit een secundaire straat en het kleine gebouwtje was dus destijds een aparte woonunit.

Door de constellatie van de uitbouw, het bijgebouw en het hoofdgebouw ontstaat zo een binnenpleintje.

Onze opdracht was een functie te geven aan het gebouwtje en dat ergens te verbinden met het hoofdgebouw. Normaal denkende mensen zouden de snelste weg nemen, of de weg van de minste weerstand : rechtdoor dus, en zo veel mogelijk tegen de rand zodat er geen plaats verloren geraakt.

Dat het hoofd van een architect iets anders bedraad is moet stilaan duidelijk zijn. In plaats van een rechte doorgang, plantten we een wigvormige doorgang in, die knal door het binnenpleintje loopt en aantakt op de middengang van de eigenlijke woning. Hierdoor ontstaan er twee kleinere, betekenisvollere patio's en wordt niet alleen het bijgebouwtje ontsloten maar ook de langwerpige uitbouw. In de langwerpige uitbouw voorzien we een kitchenette voor de vergaderzaal aan de achtergevel van het hoofdvolume, alsook een berging. In het bijgebouw is er een leefkeuken op gelijkvloers en een tv - of gamekamer op de halve verdieping.


Patio 1 1600x900 BA 1 2 1600x900 Doorgang 1 1600x900 Doorgang 2 1600x900 Keuken 1600x900 Tuin 1600x900 Zolder 1600x900