ODK - villa IKI

De woning in Oostduinkerke is gelegen op een perceel dat deel uitmaakt van een beschermd duinlandschap, waardoor er maar liefst een verschil van vijf meter tussen de voorste perceelsgrens en de achterste zit. Hierdoor leende de woning zich perfect tot leven op de verdieping, met uitzicht over de straat en aansluiting met de tuin met zwembad aan de achterzijde.

De halfondergrondse verdieping is vlot toegankelijk vanaf de straatzijde en dus ideaal voor het positioneren van de dubbele garage, de inkomhal en de naastliggende polyvalente ruimte. De inkomhal en de polyvalente ruimte worden van het zicht onttrokken doordat er een betonnen muur als grondkering voor de voortuin werd toegepast. Deze muur loopt verder tot borstweringshoogte van het terras op de verdieping. Ter hoogte van de achterste gevel, die dan volledig ondergronds zit, werden alle logistieke functies voorzien, zoals berging, toiletten, technieken voor het zwembad en de rolstoeltoegankelijke lift.

Via deze lift, en ook via de state-of-the-art stalen trap, kan de verdieping bereikt worden. Op de verdieping bevindt zich de keuken die uitkijkt op het zwembad aan de achtergevel, de eettafel aan het westelijke terras aan de voorzijde, een zitruimte, een tv-ruimte en een ruime berging. Echter, de tv-ruimte kon ook een bureau worden en de ruime berging een gastentoilet. Door het hoogteverschil ten opzichte van de straat en de keermuur behoudt de voorgevel en het aanhorende terras zijn privacy.

Nog een verdieping hoger is de masterbedroom voorzien. Via een groot noordelijk raam is er bij goed weer zicht op de zee. Dit raam zorgt ook zonder kans op oververhitting voor de belichting van de trap. Door de open structuur van de trap valt er zo licht binnen tot in de inkomhal.

Het ontwerp is gebaseerd op het principe van levenslang wonen, waarbij het huis zonder hoge kosten of moeilijke ingrepen kan worden aangepast aan de noden van de bewoners, en dat in iedere levensfase. Een woning is namelijk pas duurzaam als je er levenslang kan van genieten. Dit hebben we gedaan door verschillende functies blijvend mogelijk te maken en door de dragende binnenwanden tot een minimum te beperken. De woning is namelijk gebouwd met dragende prefabbetonnen wanden aan de buitenzijde, die per verdieping van binnenuit worden geïsoleerd.





Beeld 2 Beeld 1 Beeld 3 Beeld 4